onsdag 14 januari 2009

PETA Proggy Awards 2008

I december 2008 uppmärksammade PETA Proggy Awards för sjätte året i rad företag, människor och produkter för innovativa och djurvänliga insatser. Det finns kategorier för allt från underhållning till forskning, och självklart finns det en kategori för skönhet! Inom skönhetskategorin hittar vi utmärkelser för bästa spa-produkter, bästa sminkborstar, bästa sminkmärke, bästa solskydd och bästa produkter för män. Jag tycker att underkategorierna känns lite märkliga, och jag kan komma på hur många som helst som borde varit med (hårvård t.ex.), men jag kan ju inte alltid få som jag vill. Dessutom vet jag ju att PPA har lite olika kategorier varje år.

Best Cruelty-Free Spa Products: Aveda
Aveda, även vinnare 2004 med sina lyxiga schampon, balsam och rengöringar, uppmärksammas i år för sin djurvänliga linje av spa-produkter. Under 2008 har Avedas kampanjer fokuserat mest på varumärket gör för att spara miljön och våra resurser, och det verkar ju ha funkat bra. Aveda är ett sånt där märke jag mest bara känner till namnet på, och inte mycket mer än så. Tror inte ens det finns i Sverige.

Best Cruelty-Free Makeup Brushes: EcoTools
EcoTools är ett helt veganskt märke, som tillverkar alla sina borstar av syntethår. Skaften är gjorda av bambu och återvunna aluminiumburkar. Lika miljövänliga som djurvänliga med andra ord. Easy on animals, the environment, your complexion, and your wallet, skriver PETA i sin motivering.

Best Cruelty-Free Cosmetics: e.l.f. Cosmetics
Ingen beautybloggläsare kan väl ha missat märket e.l.f? Budgetmärkenas budgetmärke, där allt kostar $ 1 (eller, det var väl tanken från början, jag vet att vissa saker kostar mer). PETA erkänner att de är lite partiska i sin utnämning av e.l.f som bästa sminkmärke, på grund av deras ”PETA tweezers”, en pincett (med texten ”Fur Free” på) där hälften av pengarna går direkt till PETA, men de hyllar också det låga priset .

Best Cruelty-Free Sunscreen: Ocean Potion
Bunnies shouldn't get burned so you can have a tan! Ocean Potion har allt från solskydd och efter-sol-produkter till brun-utan-sol. Produkterna är tillverkade med naturliga ingredienser och är ”lätta att hitta” i de flesta vanliga affärer (gäller självklart inte oss här i Sverige).

Best Cruelty-Free Men's Personal-Care Products: Jack Black LLC
Jack Black (som inte har något att göra med skådespelaren med samma namn ;) tillverkar produkter för hudvård och rakning. Jack Black har efter flera år tagit fram Pure Performance Shave Brush, en syntetisk rakborste i grävlingshår, som ska vara den första av sitt slag och som sägs vara bättre än borstar av äkta grävlingshår, något som annars används flitigt för just rakborstar.

Inga kommentarer: